Homepage > Herdenk hen > Zien & doen


Zien & doen


Orne, augustus 1944: twee maanden na de bestorming van de stranden van Normandië omcirkelen de geallieerden de terugtrekkende Duitsers in het dal van Falaise Chambois.


Mémorial de Montormel
Battle of Normandy

Het strijdplan: Canadese, Poolse en Britse eenheden blokkeren de vluchtweg voor de Wehrmacht aan de noordkant, Frankrijk’s 2de pantserdivisie en de Derde Leger van de V.S. sluiten de val in het zuiden.

Het wordt een van de bloedigste confrontaties van de 2de wereldoorlog, als duizenden sterven in de “Corridor van de Dood”. Maar de weg naar Parijs, en de bevrijding, is beslissend vrijgemaakt.

De Orne heeft al eerder een rol gespeeld in de geschiedenis van Europa. Henri II en de beroemde Eleonore van Aquitanië hadden hier in Domfront een hof van de Plantagenet’s. Willem de Veroveraar, die dichtbij in de Calvados werd geboren, belegerde eens het kasteel hier.

Vandaag kunt u hun geschiedenis herbeleven en de epische strijd van 1944 door een netwerk van slagvelden, musea en gedenkplaatsen, en via een serie routes van de Slag om Normandië.